Nieuws Ninove

Winnaars jeugdverhalenwedstrijd ‘Als vogels in de lucht’ zijn gekend

De stad schreef in januari 2020 ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag en zestig jaar schrijverschap van de Ninoofse auteur Mariette Vanhalewijn, de wedstrijd ‘Grote Prijs van de stad Ninove voor het Beste Jeugdverhaal’ uit. Thema was ‘Als vogels in de lucht’.

De winnaars van de wedstrijd zijn intussen gekend! Els Hubens en Kirsten Van Der Elst ontvangen respectievelijk de Grote Prijs van de Stad Ninove voor het Beste Jeugdverhaal en de Jongerenprijs.

Heel veel fijne verhalen

Op 1 augustus 2020, datum waarop de wedstrijd werd afgesloten, waren er 132 ingezonden verhalen uit Vlaanderen en Nederland. 17 verhalen kwamen in aanmerking voor de Jongerenprijs.

De verhalen werden voorgelegd aan een jury met als voorzitter Mariette Vanhalewijn. De jury was aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen, het werd dan ook geen makkelijke selectie! Er kwam een eerste schifting, gevolgd door een tweede… En zo bleven er nog 23 verhalen over. De jury selecteerde uiteindelijk tien verhalen voor het boek dat zou verschijnen, twee ervan werden bekroond.

En de winnaar is…

Elke Hubens uit Edegem wordt bekroond voor ‘Wat er gebeurde toen vader een huis kocht’. Een origineel en grappig verhaal over een huis dat altijd weg waait, maar dat het voordeel heeft dat je het overal kan meenemen. Zij ontvangt de Grote Prijs van de Stad Ninove voor het Beste Jeugdverhaal ter waarde van 1.750 euro.

Voor de Jongerenprijs ging de voorkeur van de jury uit naar ‘Een stem voor Doris’ van Kirsten Van Der Elst uit Gent (maar ook nog een beetje uit Okegem), een intrigerend verhaal waarin de piano en de liefde voor muziek de hoofdrol spelen. Kirsten ontvangt hiervoor 250 euro.

Boek ‘Als vogels in de lucht’

De tien geselecteerde verhalen werden gebundeld in het boek Als vogels in de lucht, met originele illustraties van Veerle Derave. Het boek is vanaf midden februari – in aanloop naar de Jeugdboekenmaand in maart – te koop in de bib aan 15 euro.