Meerbeke Nieuws

Voorleesdag van ouderraad Hartencollege Meerbeke groot succes

Tijdens de Voorleesweek vond woensdag op het Hartencollege basisschool Meerbeke de jaarlijkse Grote Voorleesdag plaats, een initiatief van de ouderraad.

Het concept is intussen gekend en elk jaar een groot succes, ook bij de ouders. Dit jaren schreven zo’n 50 mama’s, papa’s en grootouders zich in als voorlezer. In beide filialen in de Nieuwstraat en in de Donkerstraat waren vierhonderd leerlingen één en al oor, want deze Voorleesweek staat luisteren centraal. Wie goed luistert, leest meer.

Alleen voordelen aan voorlezen

De ouderraad ziet vele voordelen aan voorlezen, zoals het stimuleren van de taalontwikkeling en woordenschat, maar ook aan het doorgeven van leesplezier. Voorlezen heeft een langdurig positief effect, tot ver in de basisschool wanneer het kind al zelf kan lezen. Zelfs later, in het secundair onderwijs, kan voorlezen het leesplezier aanwakkeren. De Grote Voorleesdag toont aan dat ouderparticipatie en krachtig leesonderwijs een uitstekend duo vormen.

De Grote Voorleesdag sluit aan bij het Strategisch Plan Geletterdheid waar de ouderkoepelverenigingen partner van zijn. Bovendien past de Voorleesdag ook in het Leesoffensief van de Vlaamse Overheid. Om de dalende tendens van Vlaanderen in internationale onderzoeken rond begrijpend lezen tegen te gaan, zal binnenkort de campagne ‘Vrienden voor het Lezen’ zoveel mogelijk Vlamingen mobiliseren om te lezen, voor te lezen of samen te lezen want zien lezen doet lezen!