Nieuws Ninove

Stiltemoment en solidariteitsacties n.a.v. zware overstromingen

De stad houdt op 20 juli – dag van nationale rouw – een stiltemoment aan het stadhuis. Een lokale solidariteitsactie staat klaar in de startblokken.

Burgemeesters in contact

De burgemeester nam afgelopen weekend contact op met een aantal burgemeesters van de getroffen gemeentes en steden. Momenteel wordt de schade er nog in kaart gebracht en is er voornamelijk behoefte aan materiaal en financiële middelen om de opruimingswerken te kunnen uitvoeren.

Solidariteitsacties

Het Rode Kruis maakt samen met de getroffen gemeentes en steden een lijst op met materiële zaken die nu dringend en noodzakelijk zijn. Van zodra er duidelijk is wat zij nodig hebben, zal een gerichte oproep gelanceerd worden. De stad maakte reeds een locatie vrij om de inzamelactie te kunnen laten doorgaan.

Burgemeester Tania De Jonge: “We kregen heel wat vragen voor het organiseren van een inzamelpunt en zijn daar ook klaar voor, maar op dit moment hebben ze enkel nood aan machines om het puin te ruimen en handen om te helpen. Van zodra er nood is aan materiaal bij de heropbouw, staan we klaar om de inzamelactie uit te voeren.”

Wie nu al wil helpen kan dat doen via het Rode Kruis door een gift te storten op rekeningnummer BE70 0000 0000 2525 of zich aan te melden als kandidaat-vrijwilliger. Meer informatie is terug te vinden op www.rodekruis.be/helpenhelpt/.

Stiltemoment en vlaggen halfstok

Op 20 juli wordt een dag van nationale rouw afgekondigd. De vlaggen hangen halfstok en de sirenes van de hulp- en interventiediensten zullen om 12 uur één minuut lang loeien. Aansluitend volgt een minuut stilte van 12.01 uur tot 12.02 uur.

Wie graag het stiltemoment bijwoont is welkom. Dit zal doorgaan op twee plaatsen: op de binnenkoer van het stadhuis en aan de brandweerkazerne (waarvan een aantal bandweerlieden ook aan het werk zijn in het rampgebied).

“Iedereen is welkom, we vragen wel om een mondmasker te dragen tijdens de ceremonie”, aldus de burgemeester.