Nieuws Ninove

Sociale stadshub ‘De Mallaard’ opent de deuren op 6 april en krijgt gereedschapsbibliotheek

Een leegstaand bedrijfspand aan de Mallaard werd begin 2023 de nieuwe thuisbasis van enkele sociale projecten met aandacht voor kwetsbare groepen. Op donderdag 6 april kun je tussen 15.00 uur en 19.00 uur een kijkje nemen achter de schermen van deze projecten in wat nu een sociale stadshub is. 

Door de aanwezigheid van verschillende projecten met aandacht voor kwetsbare groepen groeide De Mallaard uit tot een sociale stadshub waar verschillende partners de handen in elkaar slaan, zoals Jongeren in Actie (JIA) en Werklift. Dat zijn projecten die onder andere kwetsbare groepen aanmoedigen om hun leven op de rails te zetten door de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Met concrete projecten in ateliers probeert men de deelnemers met verschillende sectoren te laten kennismaken.

De sociale hub blijft intussen verder uitbreiden. De sociale kruidenier, waar mensen met financiële moeilijkheden terecht kunnen voor de aankoop van een basisaanbod producten aan lage prijzen, verhuisde van de hospitaalkapel naar De Mallaard. Op 6 april gaat ook het nieuwste initiatief van start: de gereedschapsbibliotheek. Een plek waar iedere Ninovieter aan een voordelig tarief gereedschappen kan uitlenen. De gereedschapsbibliotheek zal tweewekelijks op vrijdagvoormiddag open zijn.

“Vorig jaar beslisten we om een leegstaand pand aan de Mallaard te huren en in te richten om er een aantal waardevolle initiatieven in te gaan huisvesten. Ik ben enorm trots op deze plek en op de mensen die van deze plek iets bijzonder maken, zowel professionelen als vrijwilligers”, vertelt schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns. “Als we resultaatgericht willen werken en de mensen willen bereiken die we voor ogen hebben, is een doorgedreven samenwerking tussen diensten en instellingen heel belangrijk. Het Mallaard-project is in deze een heel mooi voorbeeld, met een maatschappelijke meerwaarde voor onze stad.”

Opendeurdag

Op 6 april is iedereen tussen 15.00 uur en 19.00 uur welkom aan ‘De Mallaard’ (Mallaardstraat 1, 9400 Ninove) om de werking van de projecten te aanschouwen. Er zijn doorlopend creatieve workshops / initiaties zoals houten sleutelhangers maken of hout graveren. De workshops worden gegeven door o.a. vzw Apart, Groep intro, Uit de Marge, etc. De ateliers van Werklift en JIA worden opengesteld.