Aspelare Denderwindeke Meerbeke

Provincie zet Ninoofse molens in de kijker met Erfgoedsprokkel

Vanaf 4 september leidt een Erfgoedsprokkel, een brochure uitgegeven door de Provincie Oost-Vlaanderen, je rond in de drie malende molens van Ninove. Een fietslus doorheen prachtige landschappen verbindt de drie molens.

Ninove is de enige stad in Vlaanderen met drie -nog actieve- molens. De drie molens vertegenwoordigen drie verschillende types.

De drie molens

De Wildermolen van Appelterre is een staakmolen. Dit is een hele oude molenvorm die voor het eerst voorkwam in de 12de eeuw in het graafschap Vlaanderen. Een houten molen die op één punt steunt en waarvan de molenkast 360° kan worden gedraaid, naar de wind. De huidige molen van Appelterre dateert van 1779 en is eigendom van de Stad Ninove.

De molen Ter Zeven Wegen in Denderwindeke dateert van 1863 en is een bovenkruier. Van deze stenen molen kan enkel de kap (het dak) draaien over 360°.

Het derde type molen, tenslotte, is een watermolen: de Fonteintjesmolen in Meerbeke. Deze molen haalt zijn kracht uit het stromende water. De molen werd al vermeld in een octrooi van keizer Karel V uit 1550 en deed toen dienst als volmolen. Een manier om wollen stoffen meer kwaliteit te geven. Pas in 1764 kreeg hij zijn huidig gebruik als korenmolen.

De drie eeuwenoude molens zijn allemaal maalvaardig en toegankelijk voor het publiek.

Haal je Erfgoedsprokkel en doe de fietsroute

De Erfgoedsprokkel is vanaf Open Monumentendag, zondag 12 september, gratis te verkrijgen in de drie deelnemende molens en op de toeristische dienst van Ninove.
Hij kan ook gedownload worden via www.oost-vlaanderen.be/erfgoedsprokkels. Die dag zijn de molens ook vrij toegankelijk, net als op de Oost-Vlaamse Molendag (16 oktober). Ontdek het volledige programma op www.openmonumenten.be (zoek op Ninove).