Nieuws Ninove

Ninove lanceert foto-expo en podcastproject

De dienst cultuur & evenementen presenteert twee  zomerprojecten in en rondom het stadspark van Ninove. Een foto-expo en een podcast.

Letterlijk meest in het oog springt de foto-expo ‘Ninoofsesteenweg’ van studenten van het CVO Groeipunt. De masterclass Documentaire Fotografie nam dit jaar de Ninoofsesteenweg (de N8) als thema.

Foto-expo

Langs een mikmak van baanwinkels, huizen en velden is de N8 van Ninove naar Brussel een bijna rechte lijn van 23 kilometer. De weg is niet gezellig. Het is een weg waar de auto koning is.
Toch zijn er mensen die wandelen langs de N8 of die er wachten op de bus. Rond het grijze lint weeft zich het kleurrijke leven van zijn bewoners. Te midden van betonnen ellende zijn er mooie stukjes groen, heerst stilte en lonkt het prachtige, glooiende Pajottenland.

De foto-expo ‘Ninoofsesteenweg’ toont de diverse invalshoeken van de cursisten Dorien Deschamps, Lieve De Tollenaere, Mieke D’hondt, Peggy Gillis, Frank Taildeman, Line Timmermans, Katrien Van Keymeulen en Marleen Vermeersch onder begeleiding van Freya Maes. De 24 foto’s staan opgesteld aan de rand van het stadspark.

“Als je de foto’s in het stadspark hebt gezien, ga je heel anders kijken naar de N8”, zegt schepen voor cultuur Henri Evenepoel. “Kruispunten, huizen en bushaltes waar je al tientallen keren voorbijreed, komen tot leven. De rit van en naar Brussel gaat er heel anders uitzien na een bezoek aan de foto-expo. De knappe beelden zijn meteen ook een goeie reden voor een fijne wandeling in het stadspark.”

Podcastproject

In de buurt van de foto-expo vind je bovendien enkele bankjes van het podcastproject ‘Het Bankje’. Dankzij ‘Het Bankje’ genieten de Ninovieters van 20 originele verhalen. Neem tijdens een wandeling plaats op een bankje en word via een QR-code getuige van een intieme, bizarre of aangrijpende dialoog die zich misschien heeft afgespeeld op de plek waar je zit.

‘Het Bankje’ is een initiatief van OPENDOEK in samenwerking met Creatief Schrijven en Kunstwerkt. Het audioproductiehuis ‘Huis van Eustachius’ brengt alles samen in een wervelende podcast waarbij je helemaal in het verhaal kan kruipen. De meeste bankjes ontdek je in het stadspark, maar er zijn ook verhalenbankjes langs de Denderkaai, aan ’t Oeverstekske, aan het stadhuis, aan het Sociaal Huis in de Burchtstraat en langsheen de Centrumlaan.

Praktisch

  • Foto-expo ‘Ninoofsesteenweg’ en podcastproject ‘Het Bankje’
  • Tot 30 september in en rondom het stadspark van Ninove
  • Info: www.ninove.be/zomer-2021; dienst cultuur via 054 50 52 85 of cultuur@ninove.be