Nieuws Ninove

Nieuwe premie voor startende ondernemers krijgt kritiek: “Gebrek aan respect voor deelgemeenten”

Op de gemeenteraad werd een nieuwe premie goedgekeurd om startende ondernemers te ondersteunen. Voor zelfstandigen in het centrum van Ninove ligt de premie hoger dan voor zelfstandigen in de deelgemeenten. Iets waar oppositiepartij N-VA zich niet in kan vinden.

De gemeenteraad keurde een nieuw subsidiereglement goed om startende ondernemingen te ondersteunen. Beginnende ondernemers in het kerngebied van het stadscentrum kunnen een premie krijgen die oploopt tot 3.500 euro. Voor ondernemers in de deelgemeenten ligt dat bedrag op 500 euro.

Oppositiepartij N-VA is niet blij met dat verschil. “We vinden het totaal onverantwoord dat een onderscheid wordt gemaakt tussen zelfstandigen uit het stadscentrum en zelfstandigen van buiten het stadscentrum en de deelgemeenten”, klinkt het bij de partij.

“Tweederangs zelfstandigen”

“Blijkbaar zijn er eersterangs zelfstandigen en tweederangs zelfstandigen. De zelfstandigen uit de deelgemeenten krijgen een minimale subsidie, terwijl zelfstandigen in de belevingskern een premie krijgen die zeven keer hoger ligt. Een beginnende cafébaas uit een deelgemeente krijgt 500 euro, terwijl zijn collega uit de belevingskern in het stadscentrum 3.500 euro krijgt”, zegt Karolien De Roose (N-VA).

Maar ook binnen het centrum van Ninove zelf is er een onderscheid tussen de handelaars. “De zelfstandigen in de “belevingskern” krijgen 3.500 euro, terwijl de zelfstandigen in de “verzorgingskern” en op rechteroever slechts 2.000 euro krijgen. Ik vind dit heel discriminerend en een totaal gebrek aan respect voor al onze ondernemers.”

Prijzen verschillen

“Iedereen die als ondernemer in Ninove start, krijgt 500 euro. Daarbovenop kunnen ze een extra premie krijgen. Dat bedrag is inderdaad afhankelijk van waar ze zich vestigen. Dat lijkt misschien oneerlijk, maar is logisch want bijvoorbeeld de huurprijzen liggen veel hoger in het centrum van Ninove dan in de deelgemeenten”, zegt schepen van Economie Alain Triest (Open VLD). “Met deze premie proberen we ook de leegstand van de handelskern tegen te gaan.”