Nieuws Ninove

Nieuwe maatregelen tegen coronavirus

6 gouden regels voor sociaal contact
Belangrijk blijft dat je de zes gouden regels voor sociaal contact blijft respecteren:

 1. Hygiëneregels blijven van toepassing, zoals de handen regelmatig wassen en elkaar geen hand geven.
 2. Bij voorkeur buitenactiviteiten houden, anders voldoende ventileren
 3. Neem extra maatregelen voor risicogroepen
 4. De veiligheidsafstand blijft altijd van toepassing behalve bij kinderen jonger dan twaalf onder elkaar
 5. Beperk je bubbel tot 5 personen (kinderen onder 12 jaar niet meegerekend)
 6. Als je mensen ontmoet, mag de groep niet groter zijn dan 10 personen.

Mondmaskers

De stad Ninove verplicht vanaf maandag 27 juli een mondmasker in de gehele stad en haar deelgemeenten. Ben je 12 jaar of ouder en kom je naar buiten (op het openbaar domein), dan moet je een mondmasker dragen.
Er zijn wel enkele uitzonderingen.

Stad en politie

 • Je kan voor alle administratieve dienstverlening van de stad en het Sociaal Huis terecht in het stadhuis, maar enkel op afspraak via 054 50 50 50 of via e-mailadres van de dienst op:maandag:   8.30 uur – 12 uur | namiddag gesloten
  dinsdag:     8.30 uur – 12 uur | namiddag gesloten
  woensdag:  8.30 uur – 12 uur | 14 uur – 16 uur
  donderdag: 8.30 uur – 12 uur | 16 uur – 19.45 uur
  vrijdag:      8.30 uur – 12 uur | namiddag geslotenDe diensten zijn elke weekdag telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 16 uur, op donderdagavond tot 19.45 uur. Op vrijdagnamiddag zijn we niet bereikbaar.Vanaf woensdag 15 juli moeten alle bezoekers van de stadsdiensten verplicht een mondmasker dragen.
 • We vragen je om zoveel mogelijk gebruik te maken van het thuisloket. Heb je een vraag die niet in het thuisloket zit, bel of mail dan. Een overzicht van al onze contactgegevens vind je op www.ninove.be/diensten en www.sociaalhuisninove.be/diensten.
 • De bib is open, met een beperkte dienstverlening en onder strikte voorwaarden. Je leest alle voorwaarden op de website van de bib.
 • De lokale politie is 24/24 beschikbaar voor alle dringende interventies en elementaire dienstverlening. Er wordt gevraagd om niet dringende aangiftes uit te stellen en hiervoor telefonisch een afspraak te maken via 054 312 312 en niet-dringende bezoeken uit te stellen.

Woonzorgcentra

De bezoekregeling in woonzorgcentra is nog steeds onder strikte voorwaarden.

In alle wzc’s in groot Ninove werden scenario’s uitgeschreven op maat van het wzc zelf. Neem contact op met het woonzorgcentrum waar je een bezoek wenst te brengen voor de specifieke maatregelen.

Voor de bezoekregeling in Klateringen, check de webpagina op www.sociaalhuisninove.be.

Extra wzc Klateringen

 • Ontmoetingscentrum De Fontein blijft gesloten voor externe bezoekers.
 • Ergo aan huis en Minder Mobielen Centrale blijven stopgezet. 

Scholen en kinderopvang

Burgerlijke huwelijken, communies, crematies

 • Burgerlijke huwelijken vinden voorlopig plaats in het stadhuis, en dus niet in het oud stadhuis. Om de social distancing te kunnen garanderen, worden bij de huwelijkplechtigheid in het stadhuis maximum 20 personen toegelaten (exclusief de ambtenaar van de burgerlijke stand en een medewerker van de stad). Het gebruik van mondmaskers is verplicht.
 • De vormsels worden verschoven naar de maanden september of oktober, de eerste communies naar het volgende schooljaar.
 • Crematies: als iemand overlijdt aan corona én de overledene wordt gecremeerd én de nabestaanden moeten in quarantaine blijven, dan kan de termijn van 5 dagen voor begraving, asverstrooiing of bijzetting in een columbarium worden opgeschort. De termijn van 5 dagen start dan pas zodra het crematorium de urne van de overleden vrijgeeft aan de begrafenisondernemer.

Vrije tijd

Vanaf woensdag 29 juli tot en met zondag 6 september worden in Ninove alle publieke evenementen, kermissen, eetfestijnen (met uitzondering van afhaal en meeneem)… afgelast, en zullen sportwedstrijden zonder publiek worden gespeeld.

Handelszaken, winkels, horeca …

De voorwaarden voor de handelszaken, ondernemers en de klanten lees je op de pagina’s van de dienst lokale economie.

 • In de winkelstraten volg je de looprichting (iedereen loopt op het rechtervoetpad). Er werden stickers op de grond aangebracht die je hierbij helpen. De stickers duiden aan om het rechtervoetpad te gebruiken bij het winkelen. Ook in de winkels zelf moet je je aan een aantal afspraken houden.
 • Je draagt verplicht een mondmasker in de winkels
 • Voor de wekelijkse dinsdagmarkt zijn er een aantal veiligheidsmaatregelen. Vanaf dinsdag 21 juli is het dragen van een mondmasker verplicht. Vanaf dinsdag 4 augustus wordt het verboden om te eten, drinken en roken op
  de markt
  . Dit om het verplichte gebruik van de mondmaskers
  te garanderen.
  Meer info op www.ninove.be/ambulante-handel-en-markt.
 • Horecazaken zijn open, met uitgebreide terrassen, maar hebben zich aan een aantal afspraken te houden.

Parkeren

Sinds 1 juli is het betalend parkeren opnieuw ingevoerd. De gratis parkeertijd wordt opnieuw 15 minuten (30 minuten op de shop & go parkeerplaatsen), wil je langer parkeren dan zal je een parkeerticketje moeten nemen.

In de blauwe zones, waar je normaal gezien je parkeerschijf legt, mag je wel nog tot 31 augustus gratis parkeren. Waar je in Ninove centrum onbeperkt gratis parkeert, vind je op dit plannetje.

 

Meer info: https://www.ninove.be/coronavirus