Nieuws Ninove

N-VA Ninove vraagt grondig onderzoek omtrent Chinese camera’s

Ook in Ninove maakt een deel van de camera’s die moeten zorgen voor het beveiligen van het openbaar domein en gebouwen, gebruik van software van Hikvision. N-VA vraagt een grondig onderzoek.

Een paar maanden geleden raakte bekend dat o.a. Kortrijk straatcamera’s van het Chinese Hikvision gebruikt. Hikvision is gelinkt aan het Chinese leger dat meewerkt aan de onderdrukking en discriminatie van de Oeigoeren. 

Zowel Amnesty International als de Verenigde Naties klagen regelmatig de schending van de mensenrechten aan door het Chinese regime en het Chinese leger. Volgens Amnesty International worden de Oeigoeren en andere dissidente stemmen niet alleen opgesloten, maar ook afgeluisterd en gevolgd. China wil hen heropvoeden om ze trouw te laten zijn aan de Communistische Partij en probeert de Oeigoerse cultuur uit te roeien. 

De staatsveiligheid waarschuwt ook al een tijdje voor het gebruik van Chinese spionagesoftware in smartphones. 

Aangezien ook in Ninove bewakingscamera’s zijn geplaatst voor de beveiliging van het openbaar domein en de gebouwen vroeg N-VA gemeenteraadslid Karolien De Roose aan het stadsbestuur of deze gebruikmaken van de gecontesteerde Chinese software. Uit het antwoord van het College van burgemeester en schepenen blijkt dat ook in Ninove een deel van de camera’s gebruikmaken van de software van het Chinese Hikvision. 

Steven Vanden Berghe, voorzitter van N-VA Ninove, vraagt aan het stadsbestuur om dit grondig te onderzoeken en contact op te nemen met de bevoegde gespecialiseerde diensten om de risico’s in te schatten. Om alle risico weg te nemen zou Ninove net als Hasselt best alle bewakingscamera’s van Hikvision uit de stadsgebouwen verwijderen.