Nieuws

Expert cybercrime Mathieu Verschraege: “Zelfs onderzoeksrechter gespecialiseerd in cybercrime trapte in de val”

Expert Mathieu Verschraege geeft op 17 oktober een lezing over cybercrime en cyberveiligheid in cultureel centrum De Plomblom. Hij wil op een preventieve manier mensen bewuster maken van de gevaren achter cybercriminaliteit.

Verschraege was acht jaar actief bij de Computer Crime Unit van de Belgische lokale politie en merkte dat preventie erg belangrijk is om mensen te behoeden tegen cybercriminaliteit. “De toestroom van berichten is zo groot dat je al snel denkt: ik zal maar doorklikken want het zal wel zo zijn”, zegt Verschraege. Want net daar schuilt het grootste gevaar in: “De technieken zijn zo gemaakt dat men je doet geloven dat je snel moet reageren of het gaat je nog geld kosten.”

De ultieme tip om niet in de val te trappen, is niet te snel te reageren: “Neem de tijd om je te informeren bij mensen die er meer van weten.”

Met lezingen, workshops en keynotes wil Verschraege mensen leren omgaan met de informatiestroom die nooit stopt. “Hoe moet je sommige berichten interpreteren? En wat is echt en wat niet?” Het kan ook iedereen overkomen”, weet Mathieu Verschraege uit ervaring. “Ook ik trapte ooit in de val. Zelfs een onderzoeksrechter gespecialiseerd in cybercrime trapte erin.”

Artificiële intelligentie

Verschraege ziet een sterke opmars van artificiële intelligentie: “AI maakt het verschil tussen echt en vals nog kleiner. Zo kunnen stemgeluiden van je vertrouwde familielid of bankmedewerker worden nagebootst. Ook phising mails worden levensecht gemaakt met minder fouten en een layout die klopt.”

De lezing “Laat je geen ha(c)k zetten” gaat door op 17 oktober van 19 tot 21 uur in CC De Plomblom. Meer info vind je in onze activiteitenkalender.

Beluister het interview met Mathieu Verschraege: