Nieuws Ninove

Erfgoeddag maakt school op 24 april

Onder het motto ‘Erfgoeddag maakt school!’ duiken tal van erfgoedspelers in het rijke schoolleven en -verleden op zondag 24 april. Ninove stelt een aantrekkelijk programma samen met onder andere tentoonstellingen, workshops en een wandeling.

programma

  • Hoe het was in de klas presenteert een nostalgische terugblik op een klaslokaal van vroeger, voor de gelegenheid ingericht in het Klooster Heilige Harten (Burchtstraat).
  • De expo Als de muren konden praten toont tientallen exemplaren gemaakt door de Ninoofse uitgeverij Steppe in het oud stadhuis. Oude prentkaarten en oude schooldocumenten vormen dan weer de basis van de expo tentoonstelling Schoollopen, die de Postzegelkring Ninove samenstelt in de Balzaal van de Liberale Kring.
  • In het oud stadhuis kan je terecht voor Lessen uit vervlogen tijden. Gymnastiek, handwerk, gewijde geschiedenis of schoonschrift: een lessenrooster uit het midden van de vorige eeuw zag er heel anders uit dan nu. Via demonstraties en workshops laten we je proeven van zulke lessen uit vervlogen tijden.
  • Stadswandeling Ninove maakt school, school maakte Ninove (start om 14u00). In onze tocht doet onze gids een aantal (verdwenen) locaties aan die bepalend waren voor het Ninoofse onderwijs.
  • De Grootste Onderwijslegende van Ninove: welke leerkracht moeten we eren omdat die van zo’n groot belang was voor menig Ninovieter? Kom die leerkracht nomineren en breng hem of haar in de running voor de titel van ‘Grootste Onderwijslegende’. Vanaf 18 april ontdek je de kanshebbers op de website van de stad. 
  • Ook de drie maalvaardige molens (Wildermolen, Molen ter Zeven Wegen en Fonteintjesmolen) laten op Erfgoeddag de wieken draaien. Je kan er de hele dag terecht voor maaldemo’s en kindvriendelijke rondleidingen.

praktisch 

De programmatie gaat door op zondag 24 april van 10u00 tot 18u00. Een overzicht van alle locaties en de uurregeling van de demonstraties en de workshops vind je op de website van Stad Ninove. Via de website kun je je inschrijven voor de stadswandeling, de demonstraties en de workshops.

De tentoonstellingen zijn ook na Erfgoeddag nog te bezoeken: ‘Schoollopen’ tot en met 1 mei en ‘Als de muren konden praten’ tot en met 29 mei.

Een leerkracht nomineren als ‘Grootste Onderwijslegende’ kan op Erfgoeddag, maar ook nadien op de twee tentoonstellingen of via de website