Nieuws Ninove

Corona-editie KRASJ lokt meer dan 1.100 bezoekers

Zondagavond sloot het actuele kunstenparcours KRASJ in Ninove de deuren. De biënnale lokte 1.135 bezoekers. “Dat aantal overtrof onze stoutste verwachtingen”, zegt cultuurbeleidscoördinator Ben Schokkaert. “KRASJ bewijst dat kunst en cultuur echt nodig zijn om mentale zuurstof te pompen in een samenleving die nu al meer dan een jaar op slot zit.”

“We zouden met duizend bezoekers – het aantal van de twee eerste edities – al heel blij geweest zijn”, gaat Ben verder. “Het hele evenement moest volgens het museumprotocol verlopen, met verplichte reservering en tijdsloten die slechts een maximumaantal bezoekers toelieten. Die beperkende maatregelen hebben het publiek niet afgeschrikt, net zomin als het winterse ‘lenteweer’ en de gesloten horeca. Integendeel: het slotweekend was uitverkocht, en ook in het paasweekend werd op twee van de drie dagen het bordje ‘uitverkocht’ bovengehaald. Maar ook op weekdagen scoorde de biënnale vlotjes zestig tot honderd bezoekers.” Dat KRASJ niet gespreid was over vijf of zes weekends zoals bij eerdere afleveringen, maar opteerde voor een korte maar krachtige editie binnen de paasvakantie, bleek dus een goede zet te zijn. “Met dank aan een sterk team van gemotiveerde suppoosten, die het inderdaad mogelijk maakten om ook in de week de locaties open te stellen. Het is een vaststelling die we zeker meenemen naar de zesde editie, die we in september 2022 plannen.”

Bezoekers uit de ruime regio

“Elke KRASJ is al van een heel andere snit geweest, onder meer door de gebouwen die we ter beschikking hadden en de keuzes die de curator durfde te maken. We hebben ook dit keer zeer veel positieve en aangename reacties gehoord.”, vervolgt schepen voor cultuur Henri Evenpoel. “Curator Griet Menschaert is er in geslaagd een kleurrijk en avontuurlijk parcours samen te stellen. We zijn heel blij dat we dertig kunstenaars de kans hebben kunnen bieden om hun werk in Ninove te presenteren, vaak op spannende plekken, zoals de gloednieuwe Liberale Kring en het terminale Café Passage. En ja, het doet deugd dat zoveel Ninovieters maar ook bezoekers uit de ruime regio en uit alle uithoeken van Vlaanderen op de afspraak waren om zich te laten uitdagen door een portie actuele kunst. KRASJ weet telkens weer veel volk naar de stad te lokken, en dat is heel fijn om te constateren.”