Nieuws Okegem

Bij Spellenclub Kierewiet kan je terecht voor het betere bordspel en meer: “Er zijn hier al echte relaties ontstaan”

Op zaterdag 6 januari ging de zoveelste spelavond van Spellenclub Kierewiet door in Buurthuis ’t Kouterken in Okegem. Er was heel wat volk aanwezig en na al die jaren blijft de club alleen maar groeien. Dat komt waarschijnlijk door de gezellige sfeer, de expertise van het bestuur en het feit dat Kierewiet iets heeft wat bij andere spellenclubs misschien ontbreekt.

Spellenclub Kierewiet promoot het betere bordspel. “We hebben heel veel games in de aanbieding, en dan bedoel ik niet Monopoly of Vier op een rij”, vertelt Katharina Casteur, voorzitter van de club. “De betere bordspellen zijn spellen waarbij je iets meer moet nadenken, maar die nog altijd leuk zijn om samen aan tafel te spelen. Het sociale aspect is dan ook een belangrijk element van de club.”

Nu hoor ik je denken: Oei, gezellig samen met vrienden of familie monopolyen of een potje UNO spelen gaat hier dus niet? “Die hebben we hier inderdaad niet liggen, maar in de plaats hebben we honderden andere games waarvan er sowieso eentje bijzit waarvoor jij in de wieg bent gelegd”, gaat Casteur verder. 

Kierewiet gaat al langer mee dan je zou denken. “De spellenclub is een 20-tal jaar geleden opgericht in Liedekerke door andere mensen. We speelden toen in en boven cafés en het aantal deelnemers was opvallend kleiner in vergelijking met nu. Maar toen we zagen hoeveel mensen plots een voorliefde kregen voor bordspellen wisten we dat we moesten uitkijken naar een vaste locatie met voldoende ruimte. Zo zijn we in Buurthuis ’t Kouterken beland, vlakbij het station van Okegem. Dat is mooi meegenomen, want er zijn mensen die van ver komen”, aldus de voorzitter.

© Radio Ninove

Dat deelnemers uit verschillende uithoeken van Vlaanderen langskomen, wil toch iets zeggen. “Bij ons lopen meerdere speluitleggers rond die van elk spel verstand hebben. Zo verlies je geen tijd aan het uitzoeken van de spelregels. Ik denk dat we in die zin verschillen van andere spellenclubs”, zegt Katharina. Bestuurslid Vincent Eylenbosch is zo’n speluitlegger. Zijn passie voor bordspellen is hem niet met de paplepel ingegeven, maar kwam later. “Mijn schoonzus was altijd grote fan. Zij heeft het bordspelfenomeen bij ons thuis geïntroduceerd.”

© Radio Ninove

Voor elk wat wils

De spellen die volgens Katharina het meest in de smaak vallen zijn partygames zoals het populaire ‘Codenames’. Daarbij nemen twee teams het tegen elkaar op om spionnen te ontmaskeren, wat vaak tot hilarische momenten leidt. Ook het strategische ‘Azul’ en tijdloze klassiekers waaronder ‘Ticket to Ride’ en ‘De Kolonisten Van Catan’ worden vaak gespeeld in het buurthuis. Aan ingewikkelde games ontbreekt het ook niet bij de spellenclub. “Hier kan ik de zwaardere spellen spelen die ik thuis niet op tafel krijg”, zegt deelnemer Bart Brondeel.

© Radio Ninove

Alle leeftijden zijn hier welkom en wie langskomt, maakt kans om ook een spel mee naar huis te nemen. Meestal vallen er drie verschillende games te winnen, en je kan zelf kiezen voor welke prijs je meespeelt. Je steekt simpelweg je naam in een potje en op het einde van de avond maakt een onschuldige hand de winnaars bekend.

Programma

De maandelijkse spelavond gaat door op elke eerste zaterdag van de maand. Op de eerste zaterdag van December en in de zomervakantie organiseert Kierewiet familiespeldagen. “Dan zijn we open van 14.00 uur tot 22.00 uur, hebben we spelletjes voor kinderen vanaf drie jaar en ook reuzespelletjes. De allerkleinsten kunnen hier dan ook terecht. Daarnaast organiseren we op familiespeldagen ook een gratis escaperoom, die we zelf in elkaar steken”, aldus de voorzitter. Het aantal deelnemers op familiespeldagen kan oplopen tot 100 à 120.


Leuke manier om te socializen
Het succes van deze club toont aan dat de jeugd niet voortdurend aan een scherm kleeft. Jongeren komen hier soms met een hele groep om een avondje te spelen. Anderzijds krijgt de club ook deelnemers die alleen komen. Katharina, die aan het onthaal zit, zorgt ervoor dat ook zij een tafel vinden om aan te spelen. “Op onze spelavonden kan je vanzelfsprekend andere mensen leren kennen. Er zijn hier intussen al vier koppeltjes ontstaan.”

Aangezien Kierewiet een officiële vereniging in Ninove is, krijgt het bestuur subsidies van Stad Ninove. Ook speelgoedwinkel Spelonk werkt samen met de club. Zij geven vaak een demo van nieuwe games tijdens spelavonden. Recent kreeg de club nog de vraag van de stad of ze escaperooms kan maken die geschikt zijn voor teambuildings. Het ziet er dus naar uit dat Kierewiet nog concrete plannen in het vooruitzicht heeft.