Nieuws

Academie Beeldende en Audiovisuele Kunsten blaast vijftig kaarsjes uit

In 1974 ging de ‘Gemeentelijke Akademie voor Plastische Kunsten’ van start in Liedekerke. Vijftig jaar later heeft ze vijf vestigingen, waaronder één in De Kuip in Ninove. Het jubileum van de academie werd gisteren gevierd in Liedekerke met tekentafels, hapjes en drankjes, muziek en een kleurrijk vloertapijt van tegels in keramiek.

De Academie (voor) Beeldende en Audiovisuele kunsten heeft in de loop der jaren vestigingen gewonnen en verloren, maar haar wortels liggen in Liedekerke, waar op zondag 28 april onder meer leerlingen, ouders en leerkrachten samenkwamen ter ere van haar vijftigste verjaardag. Intussen zorgde de 25-koppige feestband Yah Tararah! voor sfeervolle live muziek.

© Radio Ninove

De ultieme blikvangers op dit evenement waren de feestelijke tegels, waar meer dan 1000 leerlingen, leerkrachten en medewerkers van alle vestigingen aan hebben gewerkt. Die tegels vormden een kleurrijk vloertapijt op het binnenplein voor de academie. “Iedereen die verbonden is aan de academie ligt hier tentoongesteld. Het thema mochten ze zelf kiezen, maar elke tegel heeft een gouden randje, omdat er toch iets te vieren valt”, vertelde Hanna Vanneste, directeur van de academie.

© Radio Ninove

Een andere aandachtstrekker was de tentoonstelling in de Transit, de kunstgalerij in de academie. Daar hing een tijdslijn van foto’s en oude affiches, die bezoekers in een nostalgische bui brachten. Daarnaast kon je er ook een tekenmuur bewonderen, waarop jonge kunstenaars hun droomacademie van de toekomst hebben afgebeeld.

© Radio Ninove

Schepen Hans Eylenbosch, voormalig waarnemend directeur John Smets en oud-algemeen directeur Marc Mertens woonden allen het feest bij. Leerkracht Bart Jacobs was ook aanwezig. Hij begon als 12-jarige les te volgen aan de academie. Intussen doceert hij er al meer dan 30 jaar beeldhouwkunst. In zijn klas leer je de basisprincipes van denken in 3D en wordt elke leerling individueel gesteund in het ontwikkelen van een unieke stijl. Hij geniet vooral van de interactie met zijn leerlingen. “Het geeft mij telkens opnieuw voldoening om onzekere leerlingen de academie te zien verlaten met een groot pak zelfvertrouwen. Voorscholing of talent zijn zeker geen vereisten om mee te doen. Hier kan kunst op elk niveau worden beleef. Iedereen is dus welkom”, aldus Jacobs.

Op vraag van burgemeester Tania De Jonge is Jacobs bezig met het realiseren van een “coronamonument” voor de stad Ninove. Meer info over dit project, dat zal plaatsvinden in het centrum van de stad, volgt later.