Sport

Provinciaal cyclocrosskampioen Jana Van der Veken uit Ninove start 2024 individueel

Op zondag 17 december werd in Balegem het provinciaal kampioenschap cyclocross gereden. In de categorie dames U23 ging de titel naar de Ninoofse Jana Van der Veken. Ze rijdt dit jaar nog uit voor haar ploeg (Acrog-Tormans), maar zal 2024 individueel aanvatten.

Jana Van der Veken uit Ninove is pas eerstejaars U23 en mag zich kampioen van Oost-Vlaanderen noemen in de cyclocross categorie dames U23. Zo compenseert ze voor de minder goede dag die ze gisteren had tijdens de X²O Badkamers Trofee Herentals omwille van materiaalpech.

Provinciaal kampioenschap

In Balegem begonnen de Dames Elite, Beloften en Junioren samen aan één wedstrijd. Vijftien seconden later werden op hetzelfde parcours ook nog eens enkele Nieuwelingen (U17) losgelaten. Hoewel alles volgens de regels verliep, was het een uitdaging om het kampioenschap goed te kunnen volgen.

Aan de beginfase van de wedstrijd zorgde een ongelukkige valpartij bij de U17 ervoor dat de start opnieuw moest plaatsvinden. Maar ook bij de herstart wist Jana heel goed te vertrekken. De dames moesten vijf ronden afleggen. Dat betekent dus vijf keer de berg in Balegem omhoog, een kuitenbijter die er stevig inhakt na enkele passages.

De eerste drie ronden verliepen goed voor Jana, maar plots begon ze het te voelen in de benen. Niet onlogisch, want Jana is nog maar pas terug van Spanje, waar ze samen met haar partner (Yordi Corsus – Pauwels-Sauzen Bingoal) en enkele vrienden een tiendaagse trainingsstage inlaste. Uiteindelijk kwam Jana als 8ste en eerste Oost-Vlaamse van haar categorie over de finish. Goed voor de titel en daarbij horende trui van provinciaal kampioen bij de dames U23.

2024 beginnen zonder ploeg

Dit jaar rijdt Jana nog twee keer voor Acrog-Tormans, maar ze beslist om 2024 haar team te verlaten en individueel aan te vatten. Misschien sluit ze later nog aan bij een nieuwe ploeg, maar daarover kan ze momenteel nog niets kwijt. “Individueel of in een nieuw team; ook in 2024 zal ik het beste van mezelf laten zien”, zegt Jana.

De volledige uitslag kan je hier vinden.

Jana PK1
© Amber Allewaert

Jana PK2
© Amber Allewaert

Jana PK3
© Amber Allewaert

Jana PK4
© Katrien Huys