Nieuws Ninove

Gratis vervoer naar het vaccinatiecentrum

De stad gaat een samenwerking aan met vervoermaatschappij De Lijn en de lokale taxibedrijven, zodat iedereen die dat wil in het vaccinatiecentrum geraakt.

“We willen de drempel voor vaccinatie zo laag mogelijk houden,” vertelt Veerle Cosyns, voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD). “Daarom is het heel belangrijk dat er ook een oplossing is voor mensen die moeilijk in het vaccinatiecentrum raken.” In samenwerking met Geraardsbergen werkte stad Ninove dan ook maatregelen uit die het vaccinatiecentrum voor iedereen vlot bereikbaar moet maken. “Zowel met De Lijn, met de NMBS als met private taxibedrijven worden overeenkomsten afgesloten om dat mogelijk te maken,” vertelt schepen van mobiliteit Wouter Vande Winkel.

Gratis openbaar vervoer, stad neemt kosten busticket op zich

Elke inwoner kan op de dag van zijn vaccinatie gratis met de bus naar het vaccinatiecentrum in Ninove komen. Een SMS met het tekstbericht VCNIN naar het nummer 4884 op de dag van de vaccinatie volstaat. Per gsm kunnen maximum 2 gratis heen- en-terug tickets worden aangevraagd. Inwoners die geen gsm hebben, kunnen een papieren ticket aanvragen via het callcenter op het gratis nummer 0800 20 507. Het ticket wordt dan onmiddellijk per post opgestuurd. Gevraagd wordt om steeds je afspraakbevestiging voor de vaccinatie bij te hebben.

De stad betaalt De Lijn hiervoor 3 euro voor een heen-en-terug ticket. De samenwerking loopt tot de sluiting van het vaccinatiecentrum.

Ook de NMBS biedt een gratis treinticket aan voor wie zich van en naar een vaccinatiecentrum moet verplaatsen. Het ticket kan zowel voor de eerste als voor de tweede prik worden aangevraagd. Het vervoersbewijs is alleen geldig op de dag van vaccinatie en kan overal – online of in het station – aangevraagd worden. Wie gebruik wil maken van het ticket, wordt gevraagd dit samen met de afspraakbevestiging voor de vaccinatie spontaan te tonen aan de treinconducteur.

Samenwerking met de lokale taxibedrijven

Voor inwoners die geen eigen vervoer hebben, én niet in staat zijn het openbaar vervoer te gebruiken, én geen netwerk hebben om hulp inzake vervoer aan te vragen, biedt de stad een oplossing door een samenwerkingsovereenkomst met de lokale taxibedrijven. Drie erkende taxibedrijven uit Ninove, Taxi Sam, Tax-C en Taxi Roesbeekhoeve engageren zich om aan een forfaitaire prijs het vervoer naar het vaccinatiecentrum te verzorgen voor mensen die er niet zelfstandig, of met hulp uit het eigen netwerk, kunnen geraken.

De stad biedt het taxivervoer gratis aan, aan inwoners die 70 jaar of ouder zijn, of aan inwoners die in het bezit zijn van een parkeerkaart voor personen met een handicap. Valt men buiten deze doelgroep, betaalt men 5 euro voor een taxirit heen- en terug naar het vaccinatiecentrum rechtstreeks aan het taxibedrijf. Het resterende bedrag wordt door de stad betaald.

Het taxivervoer is enkel mogelijk wanneer men niet zelfstandig, of met hulp van familie of vrienden, in het vaccinatiecentrum kan geraken.

Een taxirit reserveren kan door te bellen naar het callcenter op het gratis nummer 0800 20 507, nadat men zijn uitnodigingsbrief kreeg. Ook rolstoel- of rollatorgebruikers kunnen gebruik maken van het taxivervoer. Taxi Sam biedt aangepast rolstoelvervoer aan. Ook hier loopt de reservatie via het callcenter van het vaccinatiecentrum.

De senioren en mindervaliden zijn zo geholpen, maar tegelijkertijd ziet de stad het ook als een hulpmiddel voor de hard getroffen taxisector op hun grondgebied. Zo kunnen zij toch weer wat meer ritten uitvoeren.

Burgemeester Tania De Jonge: “Onze doelstelling is duidelijk, we willen alle Ninovieters naar het vaccinatiecentrum krijgen, ook de mensen die minder mobiel zijn en over geen vervoersmiddelen beschikken. Als deze maatregelen moeten daar bij helpen.”