Meerbeke Nieuws Ninove

Chocolatiers kunnen vanaf nu ook beroep doen op flexi-jobs

Chocolatiers in België reageren enthousiast op het vooruitzicht dat ook zij vanaf nu beroep kunnen doen op het flexi-job systeem. Flexi-jobs zijn inmiddels stevig ingeburgerd in verschillende sectoren.

Gepensioneerden en werknemers die elders al minstens 4/5 werken, kunnen tegen gunstige voorwaarden een centje bijverdienen, terwijl werkgevers op een flexibele manier extra personeel kunnen inzetten op piekmomenten. Dat extra personeel bestaat uit flexi-jobbers. Onder meer de horecasector en detailhandel kan er gebruik van maken en dat gebeurt ook massaal. In januari van dit jaar hebben een aantal extra sectoren (sport, cultuur en zorg) toegang gekregen tot het systeem. Eind vorig jaar waren er maar liefst 100.000 flexi-jobbers aan de slag.

“We kregen van chocolatiers te horen dat zij geen beroep konden doen op flexi-jobbers en dit in tegenstelling tot (banket)bakkers. Dat is onlogisch. Bovendien werken net chocolatiers met grote piekperiodes, denk maar aan sinterklaas of Pasen. Het is wat ons betreft vanzelfsprekend dat ook zij van dit systeem moeten kunnen profiteren. Door de wet nu aan te passen, maken we dit mogelijk”, aldus Kamerleden Tania De Jonge en Jasper Pillen (Open VLD).

De Jonge is als lid van de Kamercommissie Sociale Zaken al langer een hevige pleitbezorger van flexi-jobs: “Het systeem is voordelig voor werkgevers én werknemers en het grote succes bewijst dat er echt nood was aan een flexibele mogelijkheid om personeel te kunnen inzetten tijdens drukke periodes. Dat chocolatiers daar momenteel geen gebruik van konden maken, was niet correct en dit hebben we nu met de nieuwe wet recht gezet.”

“We hebben in onze streek met Jan Andries in Meerbeke en Anton in Denderhoutem twee topchocolatiers. Zij konden alleen de problematiek beamen, maar vanaf nu kunnen ze ook beroep doen op flexi-jobbers, wat een wereld van verschil maakt op piekmomenten voor de ganse sector.”

Volgens Stephan Dumon, voorzitter van de Gilde van de Brugse chocolatiers is dat een oplossing voor de problemen waar zowel hijzelf als veel van zijn collega’s mee kampen: het opvangen van drukte tijdens hectische momenten.

Anton Van de Maele, de jonge zaakvoerder van Chocolatier Anton in Denderhoutem, juicht het wetgevend initiatief toe: “Vooral tijdens piekmomenten moeten wij op een flexibele manier personeel kunnen inzetten. Hoe sneller chocolatiers ook flexi-jobbers aan het werk kunnen zetten, hoe liever!”