Nieuws

Café ‘Den Belleman’ verdwijnt na 150 jaar: “Enkel gebouw verdwijnt, het café blijft”

Het iconische café “Den Belleman” in het centrum van Ninove gaat tegen de grond. Na 150 jaar is het gebouw volledig afgeschreven. In de plaats komt een nieuw gebouw met 6 appartementen, “maar ook plaats voor het café.”

Nog even en de Ninovieters moeten afscheid nemen van het bekendste café van Ninove: Den Belleman. “Enkel het gebouw verdwijnt, het café en de naam niet”, zegt uitbater Hubert Simoens. “Ik heb trouwens aan Hans (de vorige uitbater en Belleman van Ninove) beloofd dat de naam en het café blijft bestaan.”

Nieuw gebouw

Het café gaat begin 2025 tegen de grond. In het nieuwe gebouw is plaats voor een groot café en erboven komen zes appartementen met vooraan en achteraan een balkon. “Ik hoop dat het café na zes à zeven maanden opnieuw open kan. Tijdens de werken ga ik proberen het café open te houden, zodat vaste klanten kunnen blijven komen. Hoe we dat gaan doen, is voorlopig nog niet duidelijk. Ik had het idee om een boot voor de deur te leggen, maar na een witkap te veel is dat misschien gevaarlijk.”

“Zelf zal ik er geen 150 jaar meer bij doen, maar ik wil mijn stempel drukken op het café. Daarnaast blijft ook de wortelverbranding, de bellemanfeesten en de intrede van de sint bestaan.”

Geschiedenis van het café

Het café kwam aan zijn naam door Hans Van Laethem, de vorige uitbater en Belleman van Ninove. “Daarvoor was het Jules die het café openhield. In zijn tijd was er nog veel bedrijvigheid voor de deur. Er werden schepen geladen en gelost én er was een tramhalte voor de deur. Iedereen hier kende het café”, zegt Hubert. “Van al die activiteiten is nu niets meer te zien, maar het café is wel gebleven.”

Hoe het vernieuwde gebouw eruit zal zien, ontdek je hier.