Nieuws Ninove

Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella loopt door Ninove

Sinds kort vind je in Ninove zes koperen schelpen die de pelgrimsroute ‘Via Tenera’ aanduiden. Zo kunnen bedevaarders naar Compostella via deze route langs de Dender ook Ninove verkennen.

De Camino de Santiago, ook bekend als de Weg van Sint-Jacob, is een historische pelgrimsroute die al eeuwenlang door pelgrims van over de hele wereld wordt bewandeld. Deze route, die eindigt in Santiago de Compostella in het noordwesten van Spanje, is niet alleen een spirituele reis, maar ook een tocht door culturen en landschappen.

Bedevaarders naar Compostella vonden al heel lang de weg naar Ninove. Op zoek naar een stempel voor hun routeboekje, een rustplaats of een bezoek aan de machtige abdijkerk. Sinds kort is Ninove ook officieel opgenomen in de pelgrimsgids. De route ‘Via Tenera’ (langs de Dender) vertrekt vanuit Breda in Nederland, en loopt o.a. door de Dendersteden Aalst, Ninove en Geraardsbergen, waarna de route verder gaat door Wallonië om in Frankrijk aan te sluiten op de pelgrimsroute die naar Compostella leidt.

De schelp, het symbool van de Camino, markeert de route voor pelgrims. Er werden zes van die koperen schelpen geplaatst op symbolische plekken door de stad: via de Begijnenbrug, langs de Hospitaalkapel, over de Graanmarkt, via de Edmond De Deynstraat en het Pauwstraatje naar het Kerkplein. De laatste schelp, nabij Preulegem, stuurt de Compostellagangers opnieuw de natuur in, richting de Waalse stad Ath.