Nieuws Ninove

OverKop-huis én jeugdhuis openen dit najaar

De zomervakantie is nog maar net begonnen en toch hebben Ninoofse jongeren al een reden om uit te kijken naar het nieuwe schooljaar. Dit najaar opent de stad zowel een OverKop-huis áls een jeugdhuis. OverKop vind je in de Kuip. Het jeugdhuis krijgt z’n thuis in het voormalige pand van café Gonzo in de Geraardsbergsestraat.

OverKop-huizen zijn toegankelijke, laagdrempelige plekken waar jongeren tot 25 jaar welkom zijn om te chillen en leuke activiteiten te doen. Het is een veilige thuis waar ze ook een luisterend oor vinden en een beroep kunnen doen op professionele therapeutische (eerstelijns)hulp. Het OverKop-huis ligt vlakbij De Kidz van Habbekrats, dat ook in De Kuip is gehuisvest.

Waar De Kidz zich vooral richt op het opbouwen van een vertrouwensband met lokale jongeren en voor hen activiteiten en workshops organiseert, focust OverKop op een iets oudere doelgroep. Het is een plaats om tot rust te komen en een goed gesprek te hebben. Ook thema’s als schoolmoeheid, stress, zelfzorg en sombere gedachten moeten er bespreekbaar zijn.

“Als de medewerkers merken dat het probleem dieper zit, kunnen ze heel makkelijk doorverwijzen naar een psycholoog voor eerstelijnspsychologische hulp. Ook de psycholoog van het Sociaal Huis zal mee ondersteunen”, zegt Veerle Cosyns, schepen van sociale zaken. “OverKop wil vooral verbindend en bekrachtigend aan de slag met de jongeren, maar wil ook drempels verlagen, onder meer voor psychologische hulp.”

Vlaanderen telt momenteel een 70-tal OverKop-huizen. De Vlaamse overheid zorgt voor de financiering van deze huizen. Steden en gemeenten zorgen voor medewerkers, locatie en concrete uitwerking. Ninove bundelt voor haar OverKop-huis de krachten met Geraardsbergen, waar het project ook in een opstartfase zit. Beide steden zullen een huis hebben, maar op personeelsvlak werken ze samen. De samenwerking gebeurt binnen de Eerstelijnszone Dender-Zuid, waar zowel Geraardsbergen als Ninove deel van uitmaken.

 Feesten, cultuur beleven of gewoon eens babbelen

“Als stadsbestuur willen we mensen verbinden en daar zijn het jeugdhuis en het OverKop-huis prachtige voorbeelden van”, vertelt burgemeester Tania De Jonge, bevoegd voor jeugdbeleid. “Beide huizen zijn heel verschillend van elkaar. Het jeugdhuis is er vooral om samen te komen, cultuur te beleven en te feesten. Bij OverKop zal je sneller langsgaan als je een goeie babbel wil. Maar allebei zijn ze broodnodig.”

“Of je als jongere wil feesten met je vrienden, workshops wil beleven of gewoon eens wil praten: met de combinatie De Kidz, een OverKop-huis én een jeugdhuis proberen we aan zoveel mogelijk wensen en noden te voldoen. Ik hoop echt dat onze jongeren al deze plekken omarmen.”