Nieuws Ninove

Straatverlichting in Ninove gaat ‘s nachts uit vanaf 4 december

Vanaf 4 december gaat de openbare verlichting in Ninove uit tussen 23 uur en 5 uur, om zo energie te besparen. Op vrijdag- en zaterdagavond worden de lichten niet gedoofd.

Het doven van de straatverlichting tussen 23 uur en 5 uur zorgt voor een besparing van zo’n 30%. Op de gewestwegen blijft de openbare verlichting branden zoals dat nu het geval is.

Omdat openbare verlichting per elektriciteitscabine en niet per straat georganiseerd wordt, is het mogelijk dat in een aantal zijstraten van deze wegen de openbare verlichting nog (gedeeltelijk) blijft branden.

Structurele maatregelen

Het doven van de verlichting komt bovenop andere structurele maatregelen die de stad al nam in het kader van energiebesparing. Sinds 2021 verving de stad stelselmatig de oude straatverlichting door zuinigere LED-verlichting. Momenteel werd al 31,7% van de straatverlichting uitgerust met LED. In 2023 zal er nog eens 10% extra vervangen worden.

Doven om middernacht

 

Het stadsbestuur vraagt aan Fluvius om op termijn de lichten pas om middernacht te doven. Om die manier moeten mensen niet vroeger naar huis als ze thuis willen zijn voor het doven van de lichten.

“ Maar technisch is het niet evident om dit enkel voor het grondgebied van Ninove te regelen, dus wordt dit  best op een hoger niveau geregeld.”, zegt schepen van openbare werken Wouter Vande Winkel (Samen